Bezpečnost

Autor článku: Marek Michaliga

Doba čtení: 5 minut

5 tipů, jak moderně zabezpečit školu

Když ředitelé škol odpovídají na otázku, jak ve své instituci řeší zabezpečení, většinou zazní odpověď: „Používáme pouze základní ochranné prvky, protože máme napjatý rozpočet a museli jsme investovat do důležitějších položek. “Ve skutečnosti však neexistuje moc podstatnějších věcí než bezpečnost lidí a majetku.

 

Kterými prostředky tedy vaši školu zabezpečit?

 

1. Inteligentní kamerové systémy aneb jistota k nezaplacení

Chytré kamerové systémy využívají ke svému fungování umělou inteligenci (AI) a jsou tak dokonalý strážce vnitřních i venkovních prostor školy. Během okamžiku dokážou vyhodnotit situaci na místě a podle toho konat – například přivolají bezpečnostní agenturu nebo spustí poplach. Bezpečnost dětí je na prvním místě, proto je včasný poplach nutností.

 

Inteligentní kamery umí bez asistence člověka 24 hodin denně sledovat všechny vchody, kterých má každá škola několik, a jejichž zabezpečení běžnými kamerami je nedostatečné. Stejně tak se postarají o důkladnou kontrolu školních chodeb nebo parkovišť. Inteligentní kamerové systémy mimo jiné zvládnou:

 

  • Detekovat hrozby nebo incidenty ve škole a upozornit na ně pověřenou osobu
  • Otevírat brány
  • Rozpoznat SPZ vozidel
  • Částečně nahradit bezpečnostní agenturu
  • Spolupracovat s bezpečnostními a docházkovými systémy dané školy

 

Inteligentní kamerové systémy navíc můžete napojit na vaše stávající kamery, takže není potřeba investovat do nových zařízení.

 

 

2. SOS (emergency) tlačítko pro případ nouze

Naštěstí se to nestává často, ale ve škole může dojít ke kritickým situacím. V takových chvílích je každá vteřina drahá. Proto se hodí mít po ruce SOS tlačítko (emergency tlačítko), kterým lze v případě nouze přivolat záchranné složky nebo bezpečnostní agenturu.

 

Emergency tlačítko je ideální dát na místo, kam budou mít pověřené osoby neustálý přístup, a to ve kteroukoliv denní i noční hodinu.

 

Emergency tlačítko může být zároveň napojeno na školní rozhlas a spustit evakuaci, případně invakuaci žáků a učitelů. Toto řešení však pomáhá i v dalších kritických situacích – ať už se jedná o přítomnost nepovolané/nebezpečné osoby ve škole, požární poplach nebo o únik chemických látek. Bezpečnost žáků a učitelů je pro školu vždy až na prvním místě.

 

 

 

3. Inteligentní vstupní turnikety, které rozpoznají osoby

Přístupy do budov školy pomocí klíčů jsou pomalu otázkou minulosti. Mnohem bezpečnější je vsadit na chytré vstupní turnikety (tzv. elektronická kontrola vstupu), které povolí vstup pouze předem vybraným osobám (učitelé, uklízečky, školník apod.), a to nejen v době, kdy je škola zavřená.

 

Inteligentní turnikety poznají, kdo chce do budovy vstoupit, například díky rozpoznání obličeje. Osoby je možné identifikovat také na základě otisku prstu, geometrie dlaně nebo personálních identifikačních karet. Pokud daný člověk nemá povolení ke vstupu, systém ho dovnitř nepustí.

 

V některých lokalitách je zamezení vstupu nepovolených, případně vyloučených osob velmi důležité pro zajištění bezpečnosti ve škole.

 

 

4. Nezapomeňte na kybernetickou bezpečnost

Kybernetické incidenty už dávno nejsou jen problémem firem, útočníci se stále častěji zaměřují na instituce včetně škol. Pokud by se záškodníkům povedlo najít kybernetické slabiny vaší školy, hrozí krádež soukromých dat (například když se rodiče dětí neoprávněně dostanou k údajům chráněným GDPR zákony), zavirování školních počítačů nebo dlouhodobé odstavení klíčových systémů.

 

K dalším bezpečnostním skulinám patří žáci, kteří mohou, pokud je přístup do počítačů a školní počítačové sítě nezabezpečený, ohrozit bezpečnost sítě zevnitř a otevřít tak zadní vrátka útočníkům.

 

Proto doporučujeme zaměřit se ve škole i na kybernetickou bezpečnost. Zabezpečte školní e-maily, pořiďte na všechna zařízení kvalitní antivirus nebo zabezpečte před únikem kritická data. Hlavní je však školení žáků o bezpečnosti pohybu na internetu a vůbec na celou kybernetickou bezpečnost, což se jim bude hodit po celý život.

 

 

5. Profesionální fyzická ostraha

skříňky ve škole

Chytré moderní technologie jsou pro zabezpečení školy naprostý základ, ale v některých případech se hodí mít k dispozici i specializovanou fyzickou ostrahu.

 

Tato ostraha může například zajišťovat pravidelné preventivní pochůzky a předcházet tak incidentům. Hodí se především školám, které sídlí v méně bezpečných lokalitách, kde se často pohybují podezřelí lidé. Hlídka zároveň obstará obsluhu poplachových a protipožárních systémům, takže díky ní bude škola zabezpečená ve všech směrech.

 

 

Systémy Thalos vaši školu ochrání před všemi hrozbami

Netušíte, jak při zabezpečení vaši školy postupovat a na co se zaměřit jako první?

 

Naše systémy Thalos se umí postarat o kompletní zabezpečení škol – od chytrých kamerových systémů přes fyzickou ostrahu až po kybernetickou bezpečnost.

 

 

 

 

ZNAČKY A TECHNOLOGIE, KTERÉ VYUŽÍVÁME

Spoléháme na nejlepší dodavatele

Aby byl na smart kamery Thalos maximální spoleh za každé situace, používáme techniku od předních a prověřených dodavatelů.

Jablotron

Český výrobce zabezpečovacích a komunikačních systémů.

Paradox

Spolehlivý dodavatel s tradicí od roku 1989.

BEDO Ajax

Výrobce bezdrátového zabezpečovacího systému.

iGET

Společnost dodávající prvky pro chytré zabezpečení.

AXIS

Dodavatel kamerových systémů (kamer a příslušenství), ovládání bran, IP reproduktorů

ATEAS

Inteligentní video platforma

Geutebrück

Video management řešení pro detekci a rozpoznávání objektů na videu v reálném čase

CertiConVis

CertiConVis je sofistikovaný systém pro analýzu obrazu z kamer jak v reálném čase, tak ze záznamu

Vyzkoušejte Thalos

připravíme vám chytré kamerové systémy na míru

Inteligentní kamerové systémy přizpůsobíme vašemu rozpočtu i potřebám.


    Opravte jméno, prosím


    Opravte příjmení, prosím


    Opravte emailovou adresu, prosím


    Pište dohromady s předvolbou