Cyber security

Autor článku: Marek Michaliga

Doba čtení: 5 minut

Co dělat pro ochranu firmy před útoky hackerů?

Důkladné zabezpečení dat a informací, ale také výrobních strojů nebo důležitých firemních účtů. Ochrana před útoky hackerů už dávno není nutností jen pro velké korporáty, riziku jsou v online prostředí vystavené také malé podniky. Jak postupovat, aby vaše společnost minimalizovala šance, že se kvůli napadení hackerem dostane do potíží?

 

S postupujícím časem nachází hackeři nové způsoby, jak se nabourat do systémů firem a co nejvíc je poškodit. Naštěstí jdou kupředu také možnosti zabezpečení, a tak si i malý podnik může dovolit kybernetickou bezpečnost na takové úrovni, aby byl spolehlivě ochráněn.

 

Proč firmu před hackery chránit

Útok Hackerů

 

Řadíte se k těm, kteří s kvalitním zabezpečením proti hackerům zatím váhají? Je hned několik důvodů, proč by se to nemuselo vyplatit. V době, kdy se podstatná část podnikání odehrává na internetu, je pouze otázkou času, něž budete první kybernetické potíže řešit i vy. 

 

Každý den na světě proběhnou miliony kybernetických útoků a záškodníci kradou nebo blokují osobní údaje zaměstnanců či klientů, ale také se snaží dostat k citlivým a pro firmu kriticky důležitým souborům a dokumentům. To všechno má potenciál vašemu podniku způsobit finanční škody a pošpinit dobré jméno společnosti.

 

U kybernetické bezpečnosti platí víc než kdekoliv jinde, že prevence je mnohonásobně levnější než řešení případných následků – návrat do původního stavu někdy bývá extrémně náklady, občas i nemožný, tím pádem útok hackera ohrožuje existenci firmy. Není náhoda, že některé pojišťovny považují kybernetické incidenty za nejvýznamnější globální riziko pro byznys.

 

Určitou úroveň zabezpečení jsou navíc podle zákona o kybernetické bezpečnosti povinny dodržovat všechny podnikatelské subjekty.

 

Zabezpečte data, připojení k internetu i stroje

Co ve firmě před hackery prioritně zabezpečit? Na to neexistuje univerzální odpověď, záleží na typu vašeho podnikání a na tom, jaké technologie ve firmě využíváte.

Obecně platí, že byste měli chránit důležitá data a informace, hardware používaný zaměstnanci (počítače, tablety apod.) nebo firemní počítačovou síť, hesla a obecně přístupy k firemním účtům a systémům. Nedílnou součástí kybernetické bezpečnosti je i zálohování dat na cloudu.

 

Další zabezpečení už závisí na konkrétních potřebách firmy. Například pro e-shop je kritické, aby měl zajištěnou nepřetržitou funkčnost serverů (i v případě kybernetického útoku) a vyřešené záložní připojení k internetu. Strojírenská společnost naopak potřebuje, aby ani při výpadku sítě její stroje nepřestaly vyrábět, jinak by utrpěla významné finanční ztráty.   

 

Mějte pod kontrolou nejen kybernetické, ale i fyzické útoky

Kromě kybernetických útoků (viry, phishing, social engineering, ransomware nebo malware apod.) doporučujeme dbát i na ochranu před fyzickými útoky. Ty bývají pro majitele firem ještě překvapivější než napadení po síti.

 

Fyzické zabezpečení se týká například ochrany kritických míst (typicky serverovna) nebo volně ležících USB disků a důležitých papírových dokumentů. Jakmile se k nim dostane někdo, kdo by neměl, může být zle.

 

Jak postupovat, když chcete firmu zabezpečit před hackery

Jednotlivé kroky (nejen) kybernetického zabezpečení se mohou u každé firmy lišit, ale obecný postup by měl být takový:

 

  1. Zjištění aktuálního stavu kybernetické bezpečnosti ve firmě.
  2. Analýza kyberneticky citlivých bodů podniku (v závislosti na oboru podnikání).
  3. Výběr vhodného typu/úrovně zabezpečení.
  4. Implementace bezpečnostních principů a zařízení.
  5. Zajištění odborné IT pomoci pro případ potíží.

 

Naši firemní ajťáci vám s každým z výše uvedených kroků pomohou a postarají se o kybernetické zabezpečení vaší firmy.  

 

Kolik ochrana před hackery stojí

Bezpečná práce na počítači

 

Zabezpečení firmy před útoky se pohybuje řádově od tisíců až po stovky tisíc korun. Důležité však není vypočítat částku, kterou je potřeba investovat do kybernetické bezpečnosti, ale především spočítat případné ztráty pro případ, že by hackeři na dny, týdny, nebo dokonce měsíce znemožnili chod podniku. Vždy je lepší prevence v podobě kybernetického zabezpečení.

 

Velká část ochrany vás nic nestojí – jedná se o zodpovědné zacházení s IT technikou a základní povědomí o kybernetických nástrahách, které by měli mít všichni lidé ve firmě. 

 

Ať už je vaše zabezpečení před útoky hackerů v jakékoliv fázi, firemní ajťáci vám budou kdykoliv k ruce. Naši odborníci mají zkušenosti z desítek firem, umí používat stovky technologií a řešili nespočet zapeklitých situací, takže hravě zabezpečí i vaši společnost. 

 

Napište nám přes kontaktní formulář, nebo kdykoliv volejte na číslo 720 939 789.

ZNAČKY A TECHNOLOGIE, KTERÉ VYUŽÍVÁME

Spoléháme na nejlepší dodavatele

Aby byl na smart kamery Thalos maximální spoleh za každé situace, používáme techniku od předních a prověřených dodavatelů.

Jablotron

Český výrobce zabezpečovacích a komunikačních systémů.

Paradox

Spolehlivý dodavatel s tradicí od roku 1989.

BEDO Ajax

Výrobce bezdrátového zabezpečovacího systému.

iGET

Společnost dodávající prvky pro chytré zabezpečení.

AXIS

Dodavatel kamerových systémů (kamer a příslušenství), ovládání bran, IP reproduktorů

ATEAS

Inteligentní video platforma

Geutebrück

Video management řešení pro detekci a rozpoznávání objektů na videu v reálném čase

CertiConVis

CertiConVis je sofistikovaný systém pro analýzu obrazu z kamer jak v reálném čase, tak ze záznamu

Vyzkoušejte Thalos

připravíme vám chytré kamerové systémy na míru

Inteligentní kamerové systémy přizpůsobíme vašemu rozpočtu i potřebám.


    Opravte jméno, prosím


    Opravte příjmení, prosím


    Opravte emailovou adresu, prosím


    Pište dohromady s předvolbou