Bezpečnost

Autor článku: Marek Michaliga

Doba čtení: 5 minut

Aquaponická farma aneb chytré zabezpečení proti (nejen) krádežím ryb

Některé bezpečnostní potíže vyřeší jedině moderní security systémy a chytré kamery. To už vědí i ve společnosti Future Farming, která provozuje aquaponické farmy. Jednu z nich – Farmu Kaly v jihomoravském Tišnově – trápily mimo jiné časté krádeže ryb. A tak jsme přišli s unikátním řešením, které klientovi ušetřilo spoustu peněz i starostí.  

 

Jak si poradit s opakovanými krádežemi ryb? 

Slyšeli jste někdy o aquaponii a aquaponických farmách? Jedná se o technologický systém, který spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny. Ryby poskytují hnojivo rostlinám a rostliny na oplátku čistí vodu rybám, přičemž se nepoužívají umělá hnojiva ani žádné chemie.

 

Takovou farmu provozuje v Tišnově nedaleko Brna firma Future Farming s.r.o, se kterou spolupracujeme už více než 2 roky. Jde o rozmanité prostředí, které vyžaduje individuální přístup k zabezpečení.

 

Ročně farma vyprodukuje 45 tun zeleniny a 50 tun pstruhů, část ryb ale kradou nenechavci. Majitelé tomu zkoušeli zabránit různými způsoby, jenže nic nepomohlo. Kromě toho jim dělaly starosti i delší přestávky zaměstnanců během pracovní doby.

 

Potíže vyřešily až naše security systémy Thalos. Klientovi jsme postupně zajistili nejen moderní monitoring rybárny, ale také monitoring dalších prostor a špičkový zabezpečovací i přístupový systém.

 

1. Analýza aktuálního stavu

Je třeba podotknout, že projekt neproběhl jednorázově, řešíme jej průběžně více než 2 roky.

 

Na samém počátku bylo potřeba analyzovat aktuální stav zabezpečení na aquaponické farmě a zjistit od majitelů, kde je nejvíc tlačí bota a které prostory a procesy potřebují zabezpečit. 

 

Z úvodní analýzy vyplynulo, že je nutné nainstalovat velké množství kamer a udělat ze stávajícího kamerového systému inteligentní systém s pokročilou detekcí hrozeb

 

Zároveň vyšlo najevo, že bude potřeba doplnit stávající zabezpečovací systém o přístupový systém nebo implementovat bezpečnostní směrnice pro zaměstnance.

 

2. Návrh řešení a realizace 

Náš tým namontoval hned 17 moderních kamer, přičemž monitorují: 

 

  • rybárnu (právě zde se pravidelně ztrácely ryby)
  • příjezd na farmu 
  • venkovní část kolem budovy
  • technologie farmy
  • horní část administrativních prostor
  • zadní expedici 

 

bezpečnostní kamery

 

V rámci zakázky jsme Farmě Kaly zprovoznili i přístupový a zabezpečovací systém, který je napojený na naše dohledové centrum. 

 

A jak naše řešení na Farmě Kaly funguje v každodenní praxi?

 

Pachatel má smůlu hned na začátku 

 

Zloděj krade

 

Narušení bezpečnosti zaznamenáme díky inteligentnímu systému už ve chvíli, kdy se pachatel pokusí do objektu vniknout. Výborným pomocníkem jsou reflektory s pohybovými čidly a IP reproduktory, které mají za úkol zastrašit zloděje a upozornit ho na brzký příjezd policejní hlídky. 

 

Vylepšený zabezpečovací systém na Farmě Kaly nám také poskytuje detailní přehled o všech osobách, které se v objektu pohybují. Přístupová oprávnění do jednotlivých částí budovy jsou udělována na základě role daného zaměstnance. 

 

Stejně tak jsou pod kontrolou další nepříjemné situace: požár, únik vody nebo příliš dlouhé přestávky zaměstnanců. Pro klienta monitorujeme i nakládku zboží nebo dodávku nafty do agregátu a drahé vybavení.

 

Záznamy z kamer se automaticky ukládají na server, kde zůstávají uložené po dobu 14 dnů. Tyto záznamy lze jednoduše procházet na základě tagů v režimu forenzní analýzy (například je možné ze záznamů vyfiltrovat všechny osoby v červeném triku, auta s konkrétní SPZ apod.)

 

3. Výsledek zakázky

Na zakázce pro Future Farming se podíleli 3 pracovníci Thalosu. Výsledkem jsou dokonale zabezpečené prostory farmy, především na rizikových místech (například rybárna a vstupy do budovy).

 

Všechny dodané systémy se navíc povedlo propojit do jednoho funkčního celku, sledování a provoz kamerového systému usnadňují chytré algoritmy.

 

Klient nám s odstupem času poskytl pozitivní zpětnou vazbu, se zabezpečením je maximálně spokojený. Kamery i přístupový a zabezpečovací systém farmě slouží 24 hodin denně

 

Jednou za měsíc Farmu Kaly osobně navštěvujeme, abychom zkontrolovali funkčnost zabezpečení a případně navrhli zdokonalení security systémů. Jak ukázala analýza, stále existuje velký prostor pro implementaci dalších chytrých řešení, která usnadní sledování provozu.

 

Co dalšího se v rámci zakázky povedlo 

  • Lépe zabezpečit kritickou infrastrukturu – serverovnu, hlavní jističe elektřiny, dieselagregát, systémy pro provoz farmy, systémy pro řízení prostředí ryb a rostlin, drahé nářadí a materiál.
  • Zvýšit úroveň dostupnosti – záložní internetové připojení pro kritické systémy (pro případ výpadku) a záložní hardware (pro případ poruchy).
  • Implementace inteligentních systémů pro provoz farmy (vážní systém) – na každé pobočce jsme do počítače připojili váhu, jejíž výstupy se synchronizují na centrálním serveru, kde se s výstupy dále pracuje v rámci ERP.

 

Poskytnuté služby a technologie

Technologie, na které jsme spoléhali:  Zabbix a Grafana (monitoring), Ubiquiti a MikroTik (počítačová síť), Ateas a AXIS (inteligentní kamerový systém), Jablotron (EZS a EPS), TeamViewer (vzdálená podpora a správa PC), server Fujitsu Siemens, virtualizace VMWare, databázový systém SQL Express, účetní systém Pohoda.

 

Poskytnuté služby: strukturovaná kabeláž,  monitoring sítě a IT/IoT zařízení, správa IT, instalace EZS a EPS, instalace inteligentního kamerového systému, nastavení bezpečnostních procesů a směrnic, analýza rizik, vypracování BCP a DRP (Business Continuity Plan a Disasater Recovery Plan).

Future Farming - Farma Kaly

Realizace

icon Tišnov - Farma Kaly
icon 2022
ZNAČKY A TECHNOLOGIE, KTERÉ VYUŽÍVÁME

Spoléháme na nejlepší dodavatele

Aby byl na smart kamery Thalos maximální spoleh za každé situace, používáme techniku od předních a prověřených dodavatelů.

Jablotron

Český výrobce zabezpečovacích a komunikačních systémů.

Paradox

Spolehlivý dodavatel s tradicí od roku 1989.

BEDO Ajax

Výrobce bezdrátového zabezpečovacího systému.

iGET

Společnost dodávající prvky pro chytré zabezpečení.

AXIS

Dodavatel kamerových systémů (kamer a příslušenství), ovládání bran, IP reproduktorů

ATEAS

Inteligentní video platforma

Geutebrück

Video management řešení pro detekci a rozpoznávání objektů na videu v reálném čase

CertiConVis

CertiConVis je sofistikovaný systém pro analýzu obrazu z kamer jak v reálném čase, tak ze záznamu

Vyzkoušejte Thalos

připravíme vám chytré kamerové systémy na míru

Inteligentní kamerové systémy přizpůsobíme vašemu rozpočtu i potřebám.


    Opravte jméno, prosím


    Opravte příjmení, prosím


    Opravte emailovou adresu, prosím


    Pište dohromady s předvolbou